Page 1 of 1

Replaygain playback issues

Posted: Wed Jan 07, 2015 8:15 pm
by soundshaker
I use Decibel for over a year now, mostly for playing a scrambled list of 6000+ songs. I chose Decibel because it is the only high quality music player for OSX with Replaygain support.

There are two issues related to Replaygain I would really like to have fixed in a next version:
1. Songs having a track gain of 0.00 or higher (positive values) are played significantly quieter than songs having a negative track gain value. According to the peak value there should be enough headroom though to increase the loudness according to the track gain value. It seems the algorithm doesn't handle positive values like they should be. I tested the same files on other music players (not having the high quality features of Decibel) also supporting Replaygain, and they did not have this issue, i.e. the loudness was as expected.
2. The last second of songs with an abrupt ending, for instance Acquiesce by Oasis, are played much more loudly than the rest of the song. This only occurs when Replaygain is enabled. It seems the track gain is not applied to this last fraction of the track. I tested this for several preamplification settings (0 or lower), 'Loading files into memory' checked as well as not checked and for both clipping prevention options, but this didn't make a difference.

Please look into these issues.

Re: Replaygain playback issues

Posted: Wed Jan 14, 2015 10:10 pm
by soundshaker
One addition to issue no 2. It looks like this was introduced since the 1.3 version. The 1.2.11 version doesn't have this issue.

Re: Replaygain playback issues

Posted: Thu Jan 15, 2015 1:11 pm
by sbooth
Out of curiosity if you disable the equalizer in the preferences do you get the same behavior?

Re: Replaygain playback issues

Posted: Fri Jan 16, 2015 8:24 pm
by soundshaker
The equalizer is disabled in the preferences, so no cause there.

Re: Replaygain playback issues

Posted: Sat Jan 17, 2015 2:46 am
by sbooth
OK, thanks. I'll keep digging.

Re: Replaygain playback issues

Posted: Fri Jan 08, 2016 6:27 pm
by soundshaker
Almost a year has passed. Any news on this issue? I am still stuck with 1.2.11 and I'd like to upgrade.