Page 1 of 1

mp3 encoding problem

Posted: Sun Apr 27, 2008 1:58 pm
by lostinrooms
Hello

Just found this program this morning, looks amazing! exactly what I've been needing. however, when i try to rip mp3's at the best quality setting i get the error 'unable to initialize the LAME encoder' any ideas why this would happen?

thanks

Re: mp3 encoding problem

Posted: Sun Apr 27, 2008 6:34 pm
by sbooth
Are you extracting audio from a CD or converting an existing file?

Re: mp3 encoding problem

Posted: Sun Apr 27, 2008 6:42 pm
by lostinrooms
I'm converting a wav file stored on my hard disc.

Just tried ripping from a disk instead and it works perfect. Is it supposed to be able to convert files aready stored on hard disc?

Re: mp3 encoding problem

Posted: Sun Apr 27, 2008 8:28 pm
by RonaldPR
Yes.

Re: mp3 encoding problem

Posted: Sun Apr 27, 2008 11:57 pm
by sbooth
What format (bit depth and sample rate) is the WAVE file you are trying to convert?

Re: mp3 encoding problem

Posted: Tue Mar 24, 2009 4:48 pm
by spiritquest
I'm having a similar problem.

I have a bunch of 24Khz 16Bit WAV files recorded from my Linux PDA.

They play fine in 'Play' - I can convert them to ogg vorbis - but I can't seem to be able to convert them to MP3, I'm always getting the error message:
unable to initialize the LAME encoder
Any help would be appreciated.

Re: mp3 encoding problem

Posted: Tue Mar 24, 2009 7:34 pm
by spiritquest
I've just tested out the Latest svn build: r1381 of MAX - And the Lame error message has disappeared. So it seems that the LAME version had issues with resampling WAV's .. maybe.

:) Need any testers for the new build ? I'd help with user testing where I can.

K